Développer, faire développer, évaluer des compétences de communication en Fle

Nous contacter

Gallika.net

Boîte Postale 21514
GR-55236 Panorama
Grèce

info@gallika.net

Nous suivre

Πιλοτική Διδασκαλία Νέων Ξένων Γλωσσών στο Γυμνάσιο

Τουρκική Γλώσσα

Στο Γυμνάσιο διδάσκονται υποχρεωτικά ως ξένες γλώσσες τα Αγγλικά ή Γαλλικά στις τρεις τάξεις. Το δικαίωμα να επιλέξουν σαν δεύτερη ξένη γλώσσα τα τουρκικά θα έχουν τη σχολική χρονιά 2006-2007 οι μαθητές πέντε γυμνασίων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση για την πιλοτική εισαγωγή της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα συγκεκριμένα σχολεία « ανταποκρίνεται στην αρχή της πολυγλωσσίας, η οποία σε μια εποχή πολυπολιτισμικότητας αποτελεί προτεραιότητα όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη ». Ετσι, από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές της Α΄ τάξης των γυμνασίων : 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής , 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, θα μπορούν να επιλέξουν για δεύτερη ξένη γλώσσα -μετά την αγγλική- ανάμεσα στη γαλλική, τη γερμανική και την τουρκική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό των μουσουλμάνων μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Άλλωστε, η τουρκική γλώσσα δεν θα διδάσκεται μόνο σε επίπεδο αρχαρίων, αλλά και σε προχωρημένο επίπεδο για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από μειονοτικά δημοτικά και επιθυμούν να συνεχίσουν την εκμάθηση των τουρκικών. Προφανώς, το συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσα παιδιά το επιθυμούν.

Ιταλική Γλώσσα

Κατά το σχολικό έτος 2006−2007 θα εισαχθεί η πιλοτική διδασκαλία της Ιταλικής Γλώσσας στην Α΄ τάξη −και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις− στα Γυμνάσια : 1° Γυμνάσιο Καλυβιών Αττικής, 6 ° Γυμνάσιο Ρόδου Δωδεκανήσου, 4° Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, 2° Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ληξουρίου Κεφαλληνίας.
Από το σχολικό έτος 2006−2007 η πιλοτική διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας :
α) θα εισαχθεί στην Α΄ τάξη και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις,
β) θα συνεχιστεί στη Β΄ τάξη, καθώς και στην επόμενη τάξη −για τους μαθητές που είχαν επιλέξει στην Α΄ Τάξη να διδαχθούν ως β΄ ξένη γλώσσα την Ιταλική −στα παρακάτω Γυμνάσια : 60° Γυμνάσιο Αθηνών, 9° Γυμνάσιο Πατρών, 4° Γυμνάσιο Νίκαιας Πειραιά, 1° Γυμνάσιο Κέρκυρας.
Για τη δημιουργία των τμημάτων της Ιταλικής ως 2ης ξένης γλώσσας στα προαναφερόμενα Γυμνάσια, θα ισχύσουν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. Γ2/4637/4.9.2001 εγκυκλίου.

Ισπανική Γλώσσα

Κατά το σχολικό έτος 2006−2007 η Ισπανική Γλώσσα θα διδαχθεί πιλοτικά στα παρακάτω Γυμνάσια :
5° Γυμνάσιο Αιγάλεω, 3° Γυμνάσιο Πάτρας, 5° Γυμνάσιο Λάρισας, 5° Γυμνάσιο Χανίων, 1° Γυμνάσιο Παλλήνης
Η διδασκαλία της Ισπανικής Γλώσσας κατά το σχολικό έτος 2006 − 2007 θα ξεκινήσει από την Α΄ Τάξη του Γυμνασίου και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις. Για τη δημιουργία των τμημάτων της Ισπανικής ως 2η ξένης γλώσσας στα προαναφερόμενα Γυμνάσια, θα ισχύσουν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. Γ2/4637/4.9.2001 εγκυκλίου. Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος
2006 − 2007.

Πηγές :

Εγκύκλιοι προσλήψεων ωρομισθίων

ΑΠΣ Ισπανικής Γλώσσας

ΑΠΣ Τουρκικής Γλώσσας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


4 Commentaires

 1. Ζαγγογιάννη Βιβή

  Πολλά παιδιά επέλεξαν γαλλικά γιατί όπως είπαν « θέλουν να μάθουν εύκολα ισπανικά » . Αυτή η παράκρουση με τα ισπανικά οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε δύο λόγους α) όσον αφορά τους ενήλικες : το κριτήριο είναι η εύκολη απόκτηση ενός διπλώματος επιπέδου Β2 για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου και για να πούμε και του στραβού το δίκιο δεν έχουν καθόλου άδικο τέτοια που είναι τα θέματα DelfB2 και β) όσον αφορά τα παιδιά φυσικά δεν έμαθαν τα ισπανικά από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ αλλά από τις « Ανυπότακτες καρδίες ». Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας αυτό τη σειρά αλλά πραγματικά ήταν η καλύτερη προώθηση των ισπανικών στα νεαρά μυαλουδάκια. Ήταν φυσικά μεταγλωτισσμένο αλλά τα ονόματα ήταν ισπανικά και γενικά τα έφερνε σε επαφή με μια ισπανόφωνη κουλτούρα, όχι μόνο η ίδια η σειρά αλλά κι όλη η παραφιλολογία γύρω από αυτή. Αναφέρομαι στα νεανικά περιοδικά- αφιερώματα κλπ.-, συλλογές με αυτοκόλλητα που κυκλοφόρησαν κλπ.
  Ίσως η Υπηρεσία Πολιτισμικών Υποθέσεων της Πρεσβείας να πρέπει να κινηθεί σε τέτοιες κατευθύνσεις μια και έχει αρχίσει να κάνει αρκετά πράγματα για την προώθηση των γαλλικών ..με κάποια σχετική καθυστέρηση αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 2. Υπαρχει καποιος καθηγητης που να γνωριζει αν κ κατα ποσο επηρεασαν τα ιταλικα και τα ισπανικα τα γαλλικα στα αντιστοιχα σχολεια ?Τα παιδια επελεξαν ιταλικα και ισπανικα αντι γαλλικων ?Θα ηταν ενδιαφερον να μαθουμε

  Βιβή

  Με παρεξήγησες ! κι εγώ μιλάω ισπανικά και μου αρέσουν πολύ αλλά μίλησα για τη μόδα. Πρέπει να παραδεχτείς ότι έχουν γίνει μόδα ανάλογη με εκείνη των ιταλικών τη δεκαετία του 90. Τι έγινε ξαφνικά ? Πριν λίγα χρόνια ήταν λιγότερο όμορφη γλώσσα ? Μίλησα για γλωσσικές πολιτικές και προώθηση γλωσσών κι αν το θες επειδή μου αρέσουν περισσότερο τα γαλλικά κι ακόμα επειδή βγάζω το ψωμί μου από τα γαλλικά με ενδιαφέρουν τα αίτια της πτώσης της ζήτησης τους και οι ενδεχόμενοι τρόποι προώθησής τους. Αυτό χωρίς να καταφέρομαι εις βάρος των άλλων γλωσσών αλλά ούτε είμαι και τσιράκι των γάλλων στην Ελλάδα.

  Gia na to pexo ke ligo synigoros tou diavolou ke milontas polly kala ispanika (doulepsa stin Ispania os kathigitria gallikon sto parelthon) prepi na po oti o logos pou o kosmos epilegi ta ispanika, kat’eme, ine giati ine mia panemorfi glossa !

  Angeliki

Réagir

Qui êtes-vous ?
Votre message

Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.