Το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), με τίτλο : « Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό » το οποίο οδηγεί σε :
– Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο αντικείμενο Παιδικό Βιβλίο & Παιδαγωγικό Υλικό με τις εξής δύο κατευθύνσεις :
1) Παιδικό Βιβλίο
2) Παιδαγωγικό Υλικό
– Διδακτορικό Δίπλωμα στον τομέα « Παιδικό Βιβλίο & Παιδαγωγικό Υλικό »
Σκοπός του παρόντος Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να αξιοποιούν το παιδικό βιβλίο και να σχεδιάζουν το παιδαγωγικό υλικό, αποκτώντας τεχνογνωσία, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των νέων εκπαιδευτικών, αναγνωστικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει στόχο τη θεωρητική εμβάθυνση στους τομείς του παιδικού βιβλίου και της παιδικής λογοτεχνίας, του παιδαγωγικού υλικού και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών καθώς και στην κατανόηση και στη διαχείριση των σχέσεων ανταγωνισμού, συμπληρωματικότητας ή αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο παιδικό βιβλίο-έντυπο και τις νέες τεχνολογίες στο σύγχρονο μαθησιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν να εργαστούν για την αξιοποίηση του εξωσχολικού βιβλίου στο σχολείο, για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, για το σχεδιασμό της παραγωγής και της αξιοποίησης παλαιότερων και νεότερων τύπων παιδαγωγικού υλικού, αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου-εντύπου με τις νέες τεχνολογίες και τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης στην εκπαίδευση.
Κατηγορίες Πτυχιούχων
Για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής, οι πτυχιούχοι των Φιλοσοφικών Σχολών, των λεγομένων « Καθηγητικών Σχολών », του Τμήματος Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου και των Τ.Ε.Ι Βιβλιοθηκονομίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρ. 5 παρ 12 εδαφ. Γ του Ν. 2916/2001.
Επισημαίνεται ότι υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι Τμημάτων, με την προϋπόθεση ότι εφόσον επιλεγούν θα προσκομίσουν πριν την εγγραφή τους στο Π.Μ.Σ. το πτυχίο τους ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών.
Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια φοίτησης για το Π.Μ.Σ. ορίζεται σε 18 μήνες πλήρους φοίτησης, με το τελευταίο εξάμηνο να διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής ερευνητικής ή συνθετικής διπλωματικής εργασίας.
Μαθήματα
1. Το σύνολο των μαθημάτων που απαιτείται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. είναι δώδεκα (12). Τα μαθήματα διακρίνονται σε μαθήματα κορμού (6) και μαθήματα κατεύθυνσης (6), το καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε τρεις (3) διδακτικές ώρες Χ 12 εβδομάδες και σε τρεις (3) διδακτικές μονάδες.
Ι. Μαθήματα Κορμού
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε έξι (6) από τα παρακάτω μαθήματα κορμού :
1. Θεωρίες Λογοτεχνικής Ανάγνωσης και Λογοτεχνική Πρόσληψη στην Εκπαίδευση
2. Θεωρία Παιδικής Λογοτεχνίας
3. Παιδαγωγική Πράξη και Θεατρική Τέχνη
4. Παιδαγωγική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία
5. Παιδαγωγική και Ιστορία των μέσων
6. Ερευνητική Μεθοδολογία – Μέθοδοι έρευνας για το Παιδικό βιβλίο και το παιδαγωγικό υλικό
7. Παιδικό βιβλίο : κείμενο και αντικείμενο
8. Αλληλεπιδράσεις Παιδικού βιβλίου και Παιδαγωγικού υλικού
9. Παιδικό βιβλίο, εκπαιδευτικό υλικό και μαθηματική επιστήμη
Η επιτυχής ολοκλήρωση των μαθημάτων κορμού είναι προαπαιτούμενη για τον επόμενο κύκλο.
ΙΙ Μαθήματα Κατεύθυνσης
Η επιλογή των μαθημάτων κατεύθυνσης επιτελείται κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε έξι (6) από τα παρακάτω μαθήματα της κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει.
Α΄ Κατεύθυνση « Παιδικό Βιβλίο » :
1. Παιδικό βιβλίο και Φιλοσοφία για παιδιά
2. Παρα-Λογοτεχνία και Παιδικό Βιβλίο
3. Εφηβικό Μυθιστόρημα
4. Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο
5. Παιδικό βιβλίο και διαφορετικότητα
6. Παιδικό βιβλίο και Γλώσσα
7. Σχεδιασμός παραγωγής βιβλίου
8. Μύθοι, παραμύθια και αναπαραστάσεις του φύλου
9. Παιδικό βιβλίο γνώσεων
Β΄ Κατεύθυνση « Παιδαγωγικό Υλικό »
1. Παιδαγωγικό υλικό για βιωματική μέθοδο διδασκαλίας
2. Παιδαγωγικό υλικό στις Φυσικές Επιστήμες
3. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό υλικό
4. Εκπαιδευτικό Παιχνίδι
5. Εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά
6. Οικονομοτεχνική αξιολόγηση και ποιότητα παιδαγωγικού υλικού
7. Παιδαγωγικό υλικό και Τέχνη
8. Σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
9. Παιδαγωγικό υλικό στη γλώσσα
2. Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία είναι υποχρεωτική, συγγράφεται κατά το τελευταίο εξάμηνο και αντιστοιχεί σε δώδεκα (12) διδακτικές μονάδες.
3. Υπολογισμός Συνόλου Μονάδων :
Ο φοιτητής οφείλει να συγκεντρώσει 48 διδακτικές μονάδες, ως ακολούθως :
18 μονάδες αντιστοιχούν στα 6 μαθήματα κορμού
18 μονάδες αντιστοιχούν στα 6 μαθήματα κατεύθυνσης
12 μονάδες αντιστοιχούν στη Διπλωματική Εργασία.
Επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών
Το ακαδημαϊκό έτος 2007 - 2008 θα εισαχθούν στο Π.Μ.Σ. έως είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με εξετάσεις στα μαθήματα : α) Διδακτική και Πρόσληψη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση β) Παιδική Λογοτεχνία γ) Στοιχεία Πληροφορικής. Για τα μαθήματα αυτά δίδεται και εξεταστέα ύλη. Στη γραπτή δοκιμασία καλούνται οι υποψήφιοι κατόπιν :
1ο αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας ήτοι η συνεκτίμηση των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 12 παρ. 2α του Ν. 2083/92 (γενικός βαθμός πτυχίου, βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το Π.Μ.Σ., η επίδοση σε διπλωματική εργασία όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο και η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου) και 2ο της τεκμηριωμένης γνώσης ξένων γλωσσών (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά) ως εξής : α) Για την Αγγλική Γλώσσα Proficiency (Cambridge ή Michigan), β) Για τη Γαλλική Γλώσσα DALF C1, DALF C2, γ) Για τη Γερμανική Γλώσσα GDS (GROSSES DEUTSCES SPRACHDIPLOM) ή επίπεδο C1, C2. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου Αγγλόφωνου ή Γαλλόφωνου ή Γερμανόφωνου Πανεπιστημίου ή πτυχίου Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής Φιλολογίας. (Όσοι από τους υποψήφιους δεν έχουν τα προαναφερθέντα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας θα εξεταστούν στην ξένη γλώσσα προφορικά σε επιστημονικό κείμενο πριν την διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τη γραμματεία του Π.Μ.Σ.).
Η γραπτή εξέταση στα τρία μαθήματα θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το Σεπτέμβριο 2007 σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως από τη γραμματεία και την ιστοσελίδα του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1. Έντυπη αίτηση [2] υποψηφιότητας (που παρέχεται από την Γραμματεία του Π.Μ.Σ. ή την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη διεύθυνση : http://www.rhodes.aegean.gr/tepaes/prokyrikseis.htm).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου.
3. Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) για όσους προέρχονται από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής
4. Επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
5. Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης ξένων γλωσσών (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής).
6. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα συνοδευόμενο από δήλωση σκοπού και κινήτρων για μεταπτυχιακές σπουδές.
7. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας (και των δύο όψεων).
8. Kάθε άλλο στοιχείο που, κατά τη γνώμη των υποψηφίων, θα συνέβαλε ώστε η επιτροπή αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη και ολοκληρωμένη άποψη.
Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων ύψους συνολικά 2.500 Ευρώ για όλο το πρόγραμμα, τα οποία θα καταβάλλονται τμηματικά.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, http://www.rhodes.aegean.gr/tepaes
__________
[1] Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Ιουλίου 2007, (σφραγίδα ταχυδρομείου) από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. στη Ρόδο, Λ. Δημοκρατίας 1, Γραφείο 22, Τ. Κ. 85 100, υπόψη κ. Παπαστεφάνου Τάσου (22410 - 99115 και fax : 22410 - 99115, e-mail : papastefanou@rhodes.aegean.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Παπαστεφάνου Τάσο στο 22410- 99115 (από 09:00 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).
[2] Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Ιουλίου 2007, (σφραγίδα ταχυδρομείου) από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. στη Ρόδο, Λ. Δημοκρατίας 1, Γραφείο 22, Τ. Κ. 85 100, υπόψη κ. Παπαστεφάνου Τάσου (22410 - 99115 και fax : 22410 - 99115, e-mail : papastefanou@rhodes.aegean.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Παπαστεφάνου Τάσο στο 22410- 99115 (από 09:00 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).