Développer, faire développer, évaluer des compétences de communication en Fle

Nous contacter

Gallika.net

Boîte Postale 21514
GR-55236 Panorama
Grèce

info@gallika.net

Nous suivre

Δύσκολο το έργο του σύγχρονου εκπαιδευτή !

Θα ήθελα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός στην εφαρμογή των νέων παιδαγωγικών και διδακτικών μεθόδων.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καθηγητές οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τις πιο σύγχρονες κι επιστημονικά - από παιδαγωγικής/διδακτικής σκοπιάς - ορθές μεθόδους διδασκαλίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανήσυχους γονείς οι οποίοι έχουν ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης, πρακτικές διδασκαλίας πιο ευρέως γνωστές και πιο « παραδοσιακές », απλά και μόνο επειδή « μεγάλωσαν και πρόκοψαν » μ’αυτές . Δεν πιστεύω ότι κάποιες μέθοδοι πρέπει να αποφεύγονται ή να προτιμούνται - αντίθετα, πολλές συνδυάζονται - αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο : Είναι σύνηθες ο γονέας να « κατακρίνει » την όποια στρατηγική διδασκαλίας απλά και μόνο επειδή είναι πρωτόγνωρη και παντελώς άγνωστη για εκείνον.

Προκύπτει πρόβλημα, λοιπόν, διότι παρά το γεγονός ότι - συνήθως- δεν κατέχει επαρκή και σχετική επιστημονική κατάρτηση, παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, καλοπροαίρετα μεν, αλλά με καταστροφικές συνέπειες για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο : εκμηδενίζεται τόσο η προσπάθεια του μεν όσο και η πρόοδος του δε.
Βάσει εμπειρίας, έχω παρατηρήσει ότι, όταν ο εκπαιδευόμενος αλλάξει τρόπο μελέτης στο σπίτι και υιοθετήσει πρωτότυπες μεθόδους εκμάθησης, ο γονιός αρχίζει να αμφισβητεί την εγκυρότητα της διδακτικής πρακτικής του εκπαιδευτή και το κύρος του τελευταίου. Πολλοί γονείς διαμορφώνουν μια λανθασμένη εικόνα σχετικά με τη μόρφωση των παιδιών τους, και η ανησυχία τους κινεί πολλές φορές σε ακατάλληλες ενέργειες.

Το πιο συνηθισμένο είναι ο γονέας να απαιτεί από το παιδί του, περισσότερη εργασία από εκείνη που έδωσε ο καθηγητής για το σπίτι. Θεωρεί λογικό ότι είναι προτιμότερο το παιδί να μάθει 10 τυχαίες προτάσεις παραπάνω για ορθογραφία, κι όχι μόνο τις 5 προτάσεις ενός διαλόγου που « ενσωματώνουν » το γραμματικό φαινόμενο που ο μαθητής έχει μόλις διδαχθεί εκείνη την ημέρα. Δεν λέω ότι αυτό είναι λάθος. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, άλλος είναι ο στόχος του γονέα (στείρα απομνημόνευση μεμονωμένων λέξεων από το παιδί του) κι άλλος ο στόχος του καθηγητή (αφομοίωση από τον μαθητή επικοινωνιακών πράξεων μέσα από λειτουργικές προτάσεις).

Άλλη καλοπροαίρετη αλλά ατυχής παρέμβαση ενός προβληματισμένου γονέα : να εκφράζει την ανησυχία του για την επαγγελματικότητα του καθηγητή με τέτοιο τρόπο που να « υποβαθμίζει » τη σχέση εμπιστοσύνης μαθητή - καθηγητή και διευθυντή - καθηγητή η οποία, δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση του μαθητή από την τάξη, και σε έσχατες περιπτώσεις σε απόλυση η στη μη-ανανέωση σύμβασης του εν λόγω καθηγητή (στην ιδιωτική εκπαίδευση).

Καταλαβαίνετε την τροπή που παίρνει η κατάσταση. Η μη έγκυρη ενημέρωση των γονιών μπορεί να αποτελέσει απειλή τόσο για την πρόοδο του παιδιού τόσο για την επαγγελματική σταδιοδρομία του καθηγητή !!!

Προτείνω λοιπόν την έγκυρη ενημέρωση των γονιών σε θέματα όχι μόνο προόδου αλλά και στρατηγικής μάθησης ώστε ο γονιός να είναι ενήμερος για τις παιδαγωγικές εξελίξεις αλλά και το κύρος και το έργο του καθηγητή να μην αμφισβητείται.


5 Commentaires

  1. martanna

    Καλησπέρα !
    Πόσο δίκιο έχετε ! Να έχει ο καθηγητής κάθε καλή διάθεση να δουλέψει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες συναδέρφων,διευθυντών,γονιών και μαθητών !Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να γίνει το σχολείο σύγχρονο και αποδοτικό ?Και άραγε τι χρειάζεται για να ενημερωθούν οι γονείς και να γίνουν αρωγοί στο έργο του δασκάλου ?

  2. Calliopi

    Καλημέρα ! Δε νομίζω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην κατάρτιση του γονιού, εξάλλου, προσπαθούμε με τη σύγχρονη παιδαγωγική να περιορίζουμε την εργασία για το σπίτι. Κατα τη δική μου γνώμη, το πρόβλημα έγκειται στην υποβάθμιση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών από όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα από τους διευθυντές σχολικών μονάδων, από το πρόγραμμα μαθημάτων, από τις ελλείψεις εξοπλισμού, από την αντιμετώπιση του μαθήματος από άλλους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Οι γονείς δεν είναι ανάγκη να καταρτιστούν παιδαγωγικά για τις ανάγκες του σχολείου. Οι συνάδελφοι όμως και περισσότερο όσοι έχουν διοικητικούς ρόλους στα σχολεία όφειλαν να είχαν ενημερωθεί και επιμορφωθεί πριν από όλους !
    Τα ξενόγλωσσα είναι πρωτοπόρα σε τέτοιες σύγχρονες μεθόδους, τα παιδιά όμως (και όχι οι γονείς) δεν είναι μαθημένα και έρχονται σε σύγχυση.
    Καλλιόπη

    Jean Zorbas

    Πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύ καλή σχέση ανάμεσα στον εκπαιδευόμενο και τους συναδέλφους και εκόμη περισσότερο, συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με την διεύθυνση των σχολικών μονάδων.
    Η ενημέρωση των συναδέλφων και των προϊσταμένων μας αλλά πιο συγκεκριμένα, η διάθεσλη τους να μάς ακούσουν και να μας βοηθήσουν, καθορίζουν κατά ένα βαθμό αυτό το « ένα » βήμα μπροστά προς τη βελτίωση της κατάστασης.

    Jean Zorbas

    Συμφωμνώ, είναι τόσοι παράγοντες που δυσκολεύουν την εφαρμογή των σύγχρωνων παιδαγωγικών και διδακτικών μεθόδων.
    Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με την επικοινωνία με τους προϊσταμένους (διαυθυντές) και συναδέλφους. Όμως τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ανταπόκριση εκεί.
    Υπάρχουν επίσης, συλλόγοι που μέλημά τους είναι τα αιτήματά μας ως καθηγητές γαλλικών, να φτάσουν « στ’αυτιά » του Υπουργού Παιδείας. Έχουν και γίνονται ακόμη προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
    Μόνο με συλλογικό έργο μπορούμε να κάνουμε κάτι.

    van

    θα προτιμουσα στον τιτλο τη λεξη « εκπαιδευτικός »κι όχι « εκπαιδευτής ».κατα τα άλλα έχετε απολυτο δίκαιο

Réagir

Qui êtes-vous ?
Votre message

Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.