Développer, faire développer, évaluer des compétences de communication en Fle

Nous contacter

Gallika.net

Boîte Postale 21514
GR-55236 Panorama
Grèce

info@gallika.net

Nous suivre

Οι πρώτες μέρες στην τάξη… (3)

Έλληνες, Ισπανοί και Άγγλοι μαθητές, μέσα σε μια αίθουσα ελληνικού σχολείου, να κάνουν μάθημα γαλλικών !

Β΄ & Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
…τα πρώτα « αναγνωριστικά μαθήματα »
(συνέχεια)

Ακόμα, μπορούμε να κάνουμε το εξής : Να τους δώσουμε μια σειρά από λέξεις πίνακα :
Le foot, le tennis, l’histoire, les maths, le soleil, les sorties, les voyages, la mer, la montagne, le cinéma, le roller, Sakis Rouvas, Zidane, Panathinaϊkos…. (αυτά τα τελευταία για…δόλωμα !)

Και στη συνέχεια να τους ζητήσουμε να κατατάξουν αυτές τις λέξεις στις στήλες που έχουμε κάνει στον πίνακα, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Θα δείτε πως θα ζητάνε να προσθέσουν κι άλλες, αλλά το πιο σημαντικό θα συμμετέχουν όλοι, γιατί είναι μια δραστηριότητα εξαιρετικά εύκολη για όλους. Καλό είναι να προσθέσουμε και λέξεις που μπορούν πολύ εύκολα να μαντέψουν τη σημασία τους :

 Les bananes, les fruits, les fraises, le café, le chocolat, le miel, les jeux vidéos, les parfums, les fleurs, la musique, la mode, les bijoux, les musées…

είναι μερικές από αυτές που χρησιμοποιώ συχνά για ευνόητους λόγους !
Ή ακόμα μπορούμε να έχουμε flashcards (από το Δημοτικό ή από βιβλιοπωλεία) που να απεικονίζουν τα παραπάνω. Παίρνουμε για παράδειγμα την πρώτη κάρτα, την κοιτάμε (π.χ. le foot) και λέμε :

 Ah ! Le foot ! Moi, j’adore le foot ! Et, toi ?
 Μoi aussi, j’aime le foot, mais je préfère le basket !
 Moi non ! Je déteste ça !

Έτσι, εκφράζουμε όλοι τις προτιμήσεις μας, γελάμε (τα αγόρια λένε J’aime les filles και τα κορίτσια Je déteste les garçons…), δεν το προσωποποιούμε ποτέ με άτομα της τάξης και το σημαντικότερο μιλάμε στα γαλλικά ! Δεν θα ξεχάσω όταν μια χρονιά κάναμε (μαζί με την καθηγήτρια των αγγλικών του σχολείου) Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius : Πέρα από την εμπειρία που ήταν αξέχαστη για όλους, θυμάμαι, όταν ήρθαν μαθητές από την Ισπανία και την Αγγλία, οι οποίοι μάθαιναν γαλλικά στο σχολείο τους, μαζί με τις καθηγήτριες των γαλλικών και κάναμε μάθημα όλοι μαζί ! Δηλαδή, Έλληνες, Ισπανοί και Άγγλοι μαθητές, μέσα σε μια αίθουσα ελληνικού σχολείου, να κάνουν μάθημα γαλλικών ! Εκεί, όλοι μίλησαν (δεν ένιωθαν καθόλου μειονεκτικά, όλοι μάθαιναν την ίδια ξένη γλώσσα), συνεννοηθήκαν, τραγούδησαν, έπαιξαν και σίγουρα δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ !!!

Μπορούμε ακόμα να κάνουμε καρτέλες (με χαρτόνια και να τις τοποθετούμε πάνω στα θρανία, όπως με την Α΄ Γυμνασίου), προσθέτοντας όμως κι άλλα στοιχεία :

NOM :
PRÉNOM :
ÂGE :
NATIONALITÉ :
LANGUES :
J’HABITE :
J’AIME :
J’ADORE :
JE DÉTESTE :

Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να καλύψουν τις 4 πρώτες διδακτικές ώρες με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Μπορούμε, βέβαια, να τους πάμε για 1 ώρα στο εργαστήριο. Με τους μαθητές τις Β ΄ και Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν ήδη βασικές γνώσεις γαλλικών, μπορούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες με εκπαιδευτικά λογισμικά. Έτσι, μπορούμε να δουλέψουμε με το Hot Potatoes ή με το Web Questions, με τα λογισμικά αυτά μπορούμε να κάνουμε επανάληψη τη γραμματική και το λεξιλόγιο με τρόπο εξαιρετικά ευχάριστο. Βέβαια απαιτούνται γνώσεις Η/Υ από εμάς, αλλά και λίγη ασχολία στο σπίτι, για να καταλάβουμε πως πρέπει να τα δουλέψουμε. Αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο αυτό ! Αν « κατεβάσουμε » αυτά τα λογισμικά στον υπολογιστή μας, μπορούμε να ασχοληθούμε όταν έχουμε χρόνο και να ετοιμάσουμε ασκήσεις για τους χρόνους, το σχηματισμό του θηλυκού, τα χρώματα, τους αριθμούς, τον πληθυντικό κτλ, οι οποίες μάλιστα να έχουν αυτόματη διόρθωση και note totale. Έτσι, μπορούμε μέσα στην τάξη να δουλέψουμε πολύ τα προφορικά και στο εργαστήριο τη γραμματική. Θεωρώ πως με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, η γραμματική μπορεί να διδαχθεί, αλλά και να αξιολογηθεί πολύ δημιουργικά και ευχάριστα (μιλάμε για αυτοαξιολόγηση- αυτοδιόρθωση των μαθητών). Βέβαια, ο ρόλος του εκπαιδευτικού παραμένει σημαντικός, γιατί ο υπολογιστής διορθώνει το λάθος, αλλά ο δάσκαλος είναι εκεί για να εξηγήσει, να δώσει παραδείγματα, να εμβαθύνει). Μπορούμε ακόμα να ετοιμάσουμε power point και να τους δείξουμε π.χ. τα μνημεία της Γαλλίας και μετά να πάμε στο Hot Potatoes και να κάνουμε μια άσκηση αντιστοίχησης ή πολλαπλής επιλογής με τα μνημεία που δείξαμε προηγουμένως. Είναι πολύ ευχάριστο και τους αρέσει πολύ, τόσο γιατί κάνουν μάθημα στο εργαστήριο, όσο και γιατί με τον τρόπο αυτό θα τους μείνει, θα το θυμούνται. Πέρυσι, όσες φορές τους πήγα στο εργαστήριο, γινόταν χαμός με τους υπόλοιπους των γερμανικών που ήταν διαρκώς στην τάξη !!! Ήθελαν να έρθουν κι εκείνοι μαζί μας, στο εργαστήριο να κάνουν γαλλικά !

Και κάτι τελευταίο για την ορθογραφία : οι μαθητές της Β΄και Γ΄ Γυμνασίου, στις τελικές εξετάσεις (προαγωγικές ή απολυτήριες) πρέπει, σύμφωνα με το Π.Δ. για την αξιολόγηση των μαθητών στις ξένες γλώσσες, να εξεταστούν και στην ορθογραφία. Ως πρακτική η ορθογραφία δεν έχει αυθεντική-ουσιαστική εφαρμογή στην καθημερινότητα, πρέπει ωστόσο να « έχουμε » και άσκηση ορθογραφίας στο τέλος. Με δεδομένα όλα αυτά, αλλά και το γεγονός πως η ορθογραφία παραμένει το « αδύναμο σημείο » των μαθητών στα γαλλικά και δικαιολογημένα-πιστεύω- αφού δεν γράφουμε αυτό που ακούμε, μπορούμε να κάνουμε το εξής (είναι κάτι το οποίο το συζήτησα με την κ. Ινάχογλου, τη σχολική μας σύμβουλο και το ενέκρινε) : Τους δίνουμε π.χ. μια πρόταση, η οποία τους είναι γνωστή
Le chat est dev……le canapé. Υπαγορεύουμε την πρόταση και οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν μόνο την κατάληξη (ant) που λείπει. Δεν τους ζητάμε δηλαδή να γράψουν όλη την πρόταση, γιατί θα κάνουν πολλά λάθη (εδώ και οι ίδιοι οι Γάλλοι μαθητές κάνουν τρομερά λάθη στην ορθογραφία !). Από την άλλη, όταν παλιότερα τους έδινα μια μικρή παράγραφο για ορθογραφία, διαπίστωνα πως ακόμα και μαθητές « καλοί » στα γαλλικά, προσπαθούσαν να αντιγράψουν ! Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μερικές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς για να το συνηθίσουν και στις τελικές εξετάσεις μέσα στην « ύλη » να τους δώσουμε 2-3 παραγράφους που έχουν διδαχθεί και να εξηγήσουμε πως αυτές είναι για ορθογραφία. Καθώς η ορθογραφία δίνει 4 points στο σύνολο της βαθμολογίας, μπορούμε να έχουμε για παράδειγμα 8 κενά και το καθένα να δίνει 0,5 βαθμούς.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που έγραψα στο forum, σχετικά με τους μαθητές της τρίτης τάξης : Ας τους ενθαρρύνουμε, όσο μπορούμε, να επιλέξουν γαλλικά στην Α΄ Λυκείου, ή ακόμα να πάρουν γαλλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Ξέρω πως είναι άδικο να έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην Πληροφορική (που δεν εξετάζεται γραπτώς στο τέλος) και στα γαλλικά που έχουν εξετάσεις. Αλλά, ας ξεκινήσουμε με δεδομένο τον καλό βαθμό. Ας τους πούμε πως θα μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις για τα πτυχία των γαλλικών, ας κάνουμε το μάθημα ενδιαφέρον, ας εντάξουμε τις Νέες Τεχνολογίες και το Ίντερνετ στην καθημερινή διδακτική πράξη. Μπορούμε ακόμα να τους φέρουμε θέματα εξετάσεων που έχουν « πέσει », για να τα δούμε όλοι μαζί, να τα σχολιάσουμε, να τα μελετήσουμε. Μπορούμε να τους δώσουμε θέματα από τα προφορικά, να κάνουμε compréhension orale collective (συνήθως, τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου τα πάνε καλά και αυτό λειτουργεί πολύ ενθαρρυντικά).
Δυστυχώς το σύστημά μας είναι βαθμοθηρικό και αυτό, ειδικά στο Λύκειο με τις εξετάσεις επιλογής και κατάταξης επιτείνεται. Γι΄αυτό πρέπει κι εμείς το θέμα της αξιολόγησης οφείλουμε να το δούμε διαφορετικά. Για το θέμα αυτό θα μπορούσα να σας γράψω πάρα πολλά, για σφάλματα αξιολόγησης, για κριτήρια, για τεχνικές, για εναλλακτικές και λιγότερο ανταγωνιστικές μορφές αξιολόγησης, για τη σχέση που έχει ο βαθμός με την κοινωνική, οικονομική και μορφωτική προέλευση του μαθητή, για είδη αξιολόγησης κτλ…Δεν θέλω όμως να επεκταθώ στη θεωρία, ας μείνουμε σε πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη.

Θα μπορούσα, όπως είπα και πριν, να γράψω μια θεωρητική εργασία με πολλές βιβλιογραφικές παραπομπές, παραθέτοντας απόψεις παιδαγωγών, θεωρητικών κτλ. Προτίμησα να γράψω αυτό το κείμενο, εντελώς αυθόρμητα, όπως πραγματικά συμβαίνει μέσα στην τάξη, προκειμένου να μοιραστώ τις διδακτικές μου εμπειρίες μαζί σας και να ανταλλάξουμε απόψεις. Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις, ιδέες, καινοτόμες δράσεις…

Εύχομαι BONNE RENTRÉE σε όλους !!!


2 Commentaires

  1. Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου !!! Είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα και εύχομαι να είναι δημιουργικό και παραγωγικό, προς όφελος των μαθητών μας, αλλά και της γλώσσας που αγαπάμε και διδάσκουμε...Για ό,τι χρειαστείς, είμαστε εδώ...
    Καλή αρχή...και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !

  2. paris5

    Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο :« Οι πρώτες μέρες στη τάξη » αφού από το Σεπτέμβριο θα περάσω και εγώ ως καθηγήτρια πλέον τις πρώτες μου μέρες εκεί. Χάρηκα ιδιαίτερα καθώς πολλές ιδέες για την αρχική παρουσίαση της γλώσσας είναι προτότυπες και ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους διδάσκοντες. Ως καινούρια συνάδελφος νιώθω μια σχετική ασφάλεια καθώς θεωρώ ότι οι σελίδες του gallika.net θα είναι για μένα βασικός συνεργάτης και σύμβουλος...
    Να είστε καλά και ευχαριστούμε !!!

Réagir

Qui êtes-vous ?
Votre message

Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.